Istoric

Istoric

Istoricul unitatii de invatamant

Comuna este defavorizata economic , nu are unitati economice care sa-i sustina bugetul. Comuna Niculesti este asezata in partea de N-V a Campiei Vlasiei, mai precis in Campia Snagovului. Comuna este formata din 3 sate: Niculesti, despartit de raul Snagov in Niculesti Deal si Niculesti Vale, Movila si Ciocanari. Comuna este atestata conform documentelor in 1571 intr-un act de vanzare-cumparare a unei mosii.

Situata la granita cu judetul Prahova si cu judetul Ilfov din care a a facut parte pana in 1984 comuna Niculesti se integreaza in realitatea socio-economica a sudului dambovitean si a zonei limitrofe a Bucurestiului avand o pronuntata orientare catre capitala si localitatile din nordul acesteia.

Local , fondul funciar local nu este integral utilizat dar forta de munca este in mare parte ocupata. Majoritatea locuitorilor lucreaza in orasele apropiate si in judetul Ilfov, sau continua traditia inaintasilor lor, rudari stabiliti pe vechile mosii boieresti si confectioneaza in ateliere proprii  articole casnice din lemn pe care le comercializeaza in piete si targuri. Navetismul zilnic si practicarea comertului in piete , creeaza dificultati in dezvoltarea parteneriatului scoala-familie.

Legatura comunei cu municipiul Targoviste nu se realizeaza prin nici o singura cursa pe zi, dar exista curse regulate pentru orasele apropiate   ( Bucuresti, Buftea, Ploiesti ), cea mai apropiata gara este Peris situata la 5 km. de scoala. Din cauza izolarii comuna nu este atractiva pentru specialistii din alte localitati. Comuna este racordata la reteaua telefonica ROMTELECOM, la televiziune prin cablu si prin fibra optica, internet si este deservita de 2 oficii postale.

Prima scoala a fost construita in anul 1887 in satul Niculesti Vale cuprinzand 2 sali de clasa si 1 cancelarie. Consolidata in 1995 si modernizata, cladirea functioneaza si in prezent ca scoala.

In anul 1904 se construieste scoala din satul Movila cu 2 sali de clasa si locuinta pentru invatator. Cladirea s-a demolat in anul 2002 si in locul ei s-a construit o scoala noua cu 4 sali de clasa unde functioneaza si Gradinita Movila cu circuit separat, cladire construita  cu fonduri de la Banca Mondiala.

In satul Niculesti –Deal s-a construit o scoala cu 1 sala de clasa in 1938 unde functioneaza in prezent Scoala cu clase I-IV nr.3 Niculesti .

Trecerea la invatamantul de 7 ani in perioada interbelica gaseste comuna cu deficit de infrastructura si ca urmare elevii invatau cursurile gimnaziale in comuna Peris.

Urmare a cresterii populatiei scolare si a trecerii la invatamantul obligatoriu de 8 ani, se construieste actualul local al Scolii nr. 1 prevazut cu 5 sali de clasa.

In anii 2004 si 2006 s-au dat in folosinta localurile noi la Gradinita din Ciocanari respectiv Niculesti Vale. In septembrie 2007 s-a dat in folosinta aripa noua a scolii Nr.1 compusa din 1 sala de clasa, 1 sala informatica, 1 cancelarie, 1 cabinet director si grup sanitar  in interior.

In septembrie 2014 s-a dat in folosinta aripa noua a Scolii Gimnaziale Ciocanari compusa dintr-o sala de informatica si grupuri sanitare in interior. Tot acum s-a renovat si dat in folosinta localul de la Gradinita Nr. 3 Niculesti.

In octombrie 2020 au fost finalizate lucrarile de reabilitare ale Scolii Gimnaziale Niculesti, care au presupus pe langa lucrarile de consolidare interior-exterior, cat si dotarea spatiilor scolare cu mobilier nou, modern, cu table si tehnologie IT.

Tot in octombrie 2020 s-au terminat lucrarile unui nou local de gradinita care presupune introducerea in cadrul retelei scolare din comuna Niculesti, incepand cu acest an scolar , a unui nivel nou de invatamant, program prelungit. Proiectul a fost initiat de catre Consiliul Local si realizat cu fonduri europene.

Pentru a face parte din reteaua scolara a comunei, au fost desfasurate activitatile necesare , in ordine, privind obtinerea autorizatiei provizorie de functionare, astfel ca la inceputul anului scolar 2021-2022, procesul instructiv-educativ sa se desfasoare conform programei pentru invatamantul prescolar, respectandu-se normele igienico-sanitare, normele PSI si de siguranta a prescolarilor. Autorizatia a fost obtinuta in urma evaluarii externe efectuata de catre ARACIP, si emisa conform  O.M. nr 4991 din 23.08.2021

În septembrie 2021, au început lucrarile de reabilitare a localului Scolii Gimnaziale Ciocanari- Structura, proiect initiat tot de catre Consiliul Local al Primariei Niculesti, astfel ca la inceputul anului scolar 2022-2023, elevii acestei scoli au pasit intr-un local nou, cu toate dotarile necesare desfasurarii unui invatamant de calitate.

Scoala Gimnaziala Niculesti are in subordine urmatoarele unitati scolare:

  1. Structura Scoala Gimnaziala Ciocanari
  2. Structura Scoala Primara Nr. 3 Niculesti
  3. Structura Scoala Primara Nr.4 Movila
  4. Gradinita cu program normal Nr.1 Niculesti
  5. Gradinita cu program normal Nr. 2 Ciocanari
  6. Gradinita cu program normal Nr.3 Niculesti
  7. Gradinita cu program normal Nr.4 Niculesti/ Movila

8.Gradinita cu program prelungit Niculesti