Istoric

Istoric

Istoricul unitatii de invatamant

Comuna Niculesti, numita in trecut Poenarii-Vulpesti, este o comuna veche care s-a format in poienile codrilor Vlasiei, de-a lungul drumurilor comerciale ce dau in localitatile din campie de cele din zona deluroasa, strabatuta fiind de raul Snagov ,care apare si cu numele de Coadele Snagovului.

Dupa organizarea administrativ – teritoriala din 1968 satul Poenari-Vulpesti isi schimba denumirea in Niculesti, iar satele componente sunt: Niculesti, Movila si Ciocanari.

Inceputurile invatamantului in comuna sunt legate  de Reforma Scolara a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Refacerea parcursului invatamantului in localitate este dificila ,deoarece documentele sunt insuficiente si lacunare.

Cel mai vechi document din arhiva Scolii Gimnaziale Niculesti este ‘’Registrul matricol pentru invatamantul primar ‘’1887/1888 , primul elev fiind inscris la 15 septembrie 1887 in clasa I, ceea ce ne determina sa o consideram ca data de   infiintare a  scolii in localitate.

Prima scoala a fost construita in anul1890 in satul Niculesti-Vale, cuprinzand doua sali de clasa si o cancelarie, consolidate in 1995 si modernizata, cladirea functioneaza si in prezent. In 1937 se construieste  in Niculesti Deal o scoala cu o singura sala de clasa  -astazi fiind Scoala Primara nr.3 Niculesti   cu 2 posturi in regim simultan, structura a Scolii Gimnaziale Niculesti. Urmare a cresterii populatiei scolare si a generalizarii invatamantului de 8 ani se da in folosinta in anul 1963 cladirea actuala a Scolii Gimnaziale Niculesti  cu 5 sali de clasa, care este extinsa in 2007  prin adaugarea unui corp nou cuprinzand o sala de clasa ,un cabinet de informatica si grup sanitar racordat la reteaua de canalizare. In anul 2006 se da in folosinta si cladirea Gradinitei nr.1 Niculesti cu 2 sali de clasa si dependinte .Infrastructura scolara a fost deficitara, din punctul  de vedere al spatiilor de scolarizare raportate la efectivele existente de elevi si prescolari. Ca urmare  in perioada interbelica clasele V-VII   au invatat la Peris, jud.Ilfov, apoi intr-o vila nationalizata din satul Movila pana in 1963 cand se da in folosinta Scoala de 8 ani din Niculesti Deal. Cresterea numarului de copii si generalizarea invatamantului de 10 ani a impus amenajarea de  sali de clasa si a atelierului -scoala in cladirea primariei, situatie ce s-a mentinut pana in jurul anilor 2000. Mentionam, de asemenea, ca gradinitele din satul Niculesti nu au avut cladiri proprii, Gradinita  nr. 1 a functionat in case particulare sau in cladiri publice pana in 2006,  iar Gradinita nr.3 este amenajata intr-o cladire a primariei.

Reteaua scolara a comunei Niculesti este formata din :

  1. Scoala Gimnaziala Niculesti – cu PJ;
  2. Scoala Gimnaziala Ciocanari , structura;
  3. Scoala Primara Nr. 3 Niculesti, structura (2 posturi – simultan);
  4. Scoala Primara Nr. 4 Niculesti – Movila, structura (2 posturi – simultan);
  5. Gradinita cu program normal nr. 1 Niculesti ( 2 grupe);
  6. Gradinita cu program normal nr. 2 Ciocanari (2 grupe);
  7. Gradinita cu program normal nr. 3 Niculesti (1 grupa);
  8. Gradinita cu program normal nr. 4 Niculesti – Movila (1 grupa).